Sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel
Het menselijk lichaam kent twee systemen die het zenuwstelsel aansturen: het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Waar het sympatisch zenuwstelsel is gekoppeld aan dagelijkse acties zoals opstaan, lopen, zitten, eten en drinken, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel na een actie. Voor een goede gezondheid dienen het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans te zijn.

Tactiel Stimulering en ongezonde stress
Onze gezondheid komt in gevaar als door de waan van de dag de ruimte voor rust en herstel ontbreekt. Tijdelijke stress kan over gaan in chronische stress. Wanneer je continu over je eigen grenzen gaat en je jezelf onvoldoende rust en herstel gunt, ga je spreekwoordelijk ‘op je tandvlees lopen’. Het lichaam verkeert dan in een constante staat van paraatheid. De voortdurende stroom van het stresshormoon adrenaline laat de balans doorslaan naar het sympatisch zenuwstelsel. Het parasympatisch zenuwstelsel wordt als het ware uitgeschakeld waardoor de aanmaak van oxytocine stagneert. Deze stagnatie kan worden opgelost met Tactiel Stimulering. Met Tactiel Stimulering wordt het hormoon oxytocine weer geactiveerd.

Lees meer over de werking van Tactiel Stimulering en hoe dit de aanmaak van oxytocine bevordert bij Oxytocine aanmaken.

Tactiel Stimulering doorbreekt de permanente stresscyclus
Tactiel Stimulering is de tegenhanger van de dagelijkse hectiek. Het draait de kraan van het stresshormoon (sympatisch zenuwstelsel) dicht en opent die van het gelukshormoon oxytocine (parasympatisch zenuwstelsel). Met een terugkerende behandeling traint Tactiel Stimulering het ontspanningssysteem. Er wordt getraind op conditionering, waardoor terugkeer naar het parasympatische (weer) een automatisme wordt. Tactiel Stimulering brengt de mens terug bij zijn natuurlijke vermogen om in balans te zijn en zorgt daardoor voor een verbeterde gezondheid.

Wil je meer weten over het natuurlijke vermogen om in balans te komen, hoe je meer rust kan ervaren en hoe jij je gezondheid kan bevorderen? Lees dan basisopleiding Tactiel Stimulering van School of Touch.