Iedereen maakt het hormoon oxytocine aan, in meer of mindere mate. Oxytocine is de hulpbron voor meer rust en minder stress, sneller herstel en een groter gevoel van verbondenheid. Vanwege de werking wordt het hormoon in het dagelijkse leven ook vaak gelukshormoon of knuffelhormoon genoemd.

Oxytocine aanmaken: hoe doen we dat?
Het lichaam maakt oxytocine aan door aanraking. Zo kan een knuffel of een spontane aanraking het oxytocine niveau in het lichaam verhogen. De aanmaak van oxytocine kan echter ook bewust en doelgericht worden gestimuleerd met de aanrakingsmethode Tactiel Stimulering.
Tactiel Stimulering is een respectvolle zachte massage, waarbij met lichte, vloeiende bewegingen in een gebalanceerde en doordachte volgorde de tastreceptoren in de huid worden geactiveerd. De prikkels die u tijdens de massage ontvangt, gaan via de zenuwen naar de hersenen. In de hersenen start direct de aanmaak van oxytocine. Vervolgens wordt het als een hormoon uitgescheiden in de bloedbaan. Ook wordt oxytocine als neurotransmitter via de zenuwen doorgegeven.

Wat zijn de effecten van oxytocine?

  • Toename van rust en ontspanning en een verlaging van het stressniveau
  • Stimulering van verbondenheid met anderen
  • Versterking van het vertrouwen in jezelf en de ander
  • Regulatie van de bloeddruk,vochthuishouding en het spijsverteringsstelsel
  • Vermindering van agressiviteit en angst
  • Verhoging van de pijndrempel
  • Stimulering van weeën-activiteit en moedermelkafgifte

Aanmaak oxytocine door Tactiel Stimulering
Bij School of Touch leer je hoe je de aanmaak van oxytocine doelgericht en stapsgewijs bij jezelf en anderen kunt activeren. Na activatie zal dit zogenoemde gelukshormoon of knuffelhormoon automatisch leiden tot meer rust in lichaam en geest, minder stress en een sneller herstel. Na afronding van de opleiding Tactiel Stimulering bij School of Touch weet je hoe je de aanrakingsmethode op de juiste manier uitoefent, hoe je bij jezelf of bij een cliënt oxytocine kunt aanmaken en welke positieve effecten dat heeft op het ‘zijn’ in het dagelijks leven.
Meer weten over de opleidingen van School of Touch? Bekijk dan Basisopleiding Tactiel Stimulering.