De normale ontwikkeling van lichaamsbesef kan door interne of externe factoren verstoord worden. Iemand die wordt mishandeld trekt zich terug van het eigen lichaam om de pijn niet te voelen. Een anorexiapatiënt ziet en ervaart zijn of haar lichaam zo groot als een olifant. Er is sprake van een verstoord zelfbeeld.

Tactiel Stimulering bij verstoord lichaamsbesef
De methode Tactiel Stimulering helpt om een verstoord lichaamsbesef op te heffen. Met een traject van tien sessies die volgens een vastgelegde structuur plaatsvinden, leert de cliënt zijn of haar lichaam op realistische wijze te kennen en herkennen. De massagetechnieken die tijdens de behandelingen worden gebruikt en herhaald, herstellen en versterken het lichaamsbesef van de cliënt. De cliënt gaat tijdens de behandeling letterlijk grenzen (her)kennen, waardoor een ongezond en/of onrealistisch zelfbeeld wordt omgezet naar een gezond zelfbeeld.

Wilt u meer weten over deze methode? bekijk de Basisopleiding Tactiel Stimulering

Verdiepingstraining voor vergroting van het lichaamsbewustzijn
Onze emoties komen tot uiting in ons lichaam. ‘Ik heb een knoop in mijn maag’ of ‘ik heb een brok in mijn keel.’ Hoe beter je de signalen herkent, hoe sneller je begrijpt wat je lichaam jou vertelt.

Als behandelaar observeer je de soms minimale signalen die het lichaam geeft. Welke spanning is voelbaar bij de cliënt? Wat vertelt de ademhaling? Welke informatie geeft de huid? Signalen worden niet ingevuld maar getoetst. Samen geef je zinvolle betekenis aan dat wat via het lichaam wordt gecommuniceerd.

In de verdiepingstraining Tactiel Stimulering leer je ook het vocabulair dat jouw eigen lichaam spreekt. Jezelf kennen is de weg naar de ander (h)erkennen. Door een verbeterd lichaamsbewustzijn leer je bewust zijn.
Zie voor meer inhoud over deze methode: basisopleiding Tactiel Stimulering van School of Touch.