In de Nederlandse maatschappij is elkaar aanraken niet altijd even vanzelfsprekend. Verschillende onderzoeken hebben echter bewezen dat aanraking een positieve invloed heeft op de gezondheid. Aanraking levert ontspanning, rust en lichaamsbesef op. Het ondersteunt bij psychologisch en lichamelijk herstel en versterkt het immuunsysteem. Bovendien vermindert het stress en verhoogt het de aanmaak en afgifte van het gelukshormoon oxytocine.

Tactiel Stimulering, het speerpunt van School of Touch, is een doeltreffende methode van aanraken, waarmee binnen zeer korte tijd al deze positieve effecten kunnen worden bereikt bij degene die wordt aangeraakt. Tactiel Stimulering bestaat uit een vast patroon van aanrakingen -strijkbewegingen, druk en ‘vasthouden’- van het lichaam. De cliënt ligt op onderbroek na ontkleed onder handdoeken op de massagetafel. Op verzoek kan er ook over kleding worden behandeld. Het lichaamsdeel dat behandeld gaat worden wordt vrij gemaakt van de handdoeken, de rest blijft bedekt. Er wordt gebruik gemaakt van koudgeperste plantaardige olie. Eerst wordt de voorzijde van het lichaam behandeld daarna de achterzijde. De behandeling duurt 60 minuten inclusief aan- en uitkleden. De effecten zijn krachtiger en houden langer aan bij regelmatig herhaalde behandelingen.

Wetenschappelijk onderbouwd
Kerstin Uvnas Moberg, een Zweedse hoogleraar die is verbonden aan het befaamde Karolinska-instituut in Stockholm, gaat in haar boek ‘De oxytocine Factor’ in op de werking van Tactiel Stimulering. Onderzoek toont aan dat patiënten na Tactiel Stimulering beter slapen, minder pijn voelen en minder medicijnen nodig hebben. Ook blijkt soms dat mensen minder verward zijn (maar juist alerter en socialer) en dat relaties verbeteren.

Voor behandelaars
Tactiel Stimulering een methode van aanraken die door School of Touch geaccrediteerd is. Het is een vorm van complementaire zorg die meer en meer wordt toegepast door masseurs, psychotherapeuten, natuurgeneeskundige therapeuten en coaches in (bijzonder) onderwijs, welzijn, sportleven en zorginstellingen. Tactiel Stimulering zorgt voor een minimaal belasting van het lichaam van de behandelaar, doordat er weinig druk en kracht wordt uitgeoefend tijdens de aanraking. Een positief neveneffect is dat behandelaars tijdens de behandeling ook het gelukshormoon oxytocine aanmaken, aldus hoogleraar Kerstin Uvnas Moberg. Meer weten? Bekijk Basisopleiding Tactiel Stimulering.

Aanraken verbindt
Voor mantelzorgers, ouders of partners biedt School of Touch een unieke wijze van communiceren als woorden tekort schieten. Aanraken verbindt en verdiept en herstelt relaties. Lees meer bij cursus handmassage en cursus voor mantelzorgers.